Cyprus Theatre Organisation

Εργαστήρια για Εφήβους

Οι Δράσεις του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου «Νέ@ σε έρημο νησί» ανακοινώνουν και φέτος ένα πλούσιο πρόγραμμα εργαστηρίων και σεμιναρίων για όλους τους εφήβους από 14 μέχρι 19 ετών. Τα εργαστήρια καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της θεατρικής δημιουργίας αλλά και του κινηματογράφου, με στόχο να προσφέρουν πρόσβαση στην τέχνη σε όσο το δυνατόν περισσότερους εφήβους. Το κινηματογραφικό εργαστήριο προσφέρεται διαδικτυακά για εφήβους σε όλη την Κύπρο, ενώ το εργαστήριο θεατρικής μάσκας από τον Διομήδη Κουφτερό, το μουσικό εργαστήριο «Τακεντίμι-Ταντιγκινάτον-Τάκε» του Άντη Σκορδή και το εργαστήριο κίνησης «Δημιουργώντας μαζί» του Παναγιώτη Τοφή είναι ανοιχτά και σε μη ελληνόφωνους εφήβους.

Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να αποστείλετε e-mail στο dramaturg@thoc.org.cy ή να καλέσετε στο τηλέφωνο 22 86 4306.

Τα τριήμερα εργαστήρια είναι δωρεάν – απαραίτητη η προκράτηση θέσης.

Το θεατρικό εργαστήριο του Σάββατου «Δημιουργώντας μια παράσταση» έχει κόστος συμμετοχής 120 ευρώ ετησίως, το οποίο θα καταβληθεί σε δύο δόσεις. Απαραίτητη είναι η προκράτηση θέσης και η δέσμευση παρακολούθησης καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου, από τις 23 Οκτωβρίου 2021 μέχρι τις 29 Απριλίου 2022.

 
*Εργαστήριο θεατρικής μάσκας «Το Τέρας σου»

Σχεδιασμός: Διομήδης Κουφτερός
Εμψύχωση: Διομήδης Κουφτερός, Ελένη Ιωάννου

15, 16, 17 Οκτωβρίου 2021 | Παρασκευή 15:00-18:00 | Σάββατο και Κυριακή 10:00-13:00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 9 ώρες

Σε αυτό το εργαστήρι οι συμμετέχοντες πρέπει να χωριστούν σε ομάδες που η καθεμία από αυτές θα φανταστεί το δικό της Τέρας και μετά θα το κατασκευάσει. Στόχος είναι να κατασκευαστεί μια τεράστια μάσκα, ένα θεατρικό αντικείμενο σε ασυνήθιστα μεγάλη κλίμακα (με ελάχιστο ύψος ενός μέτρου). Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα «ζωντανέψουν» τα Τέρατά τους με την καθοδήγηση της δημιουργικής ομάδας και θα δημιουργήσουν σύντομες παρουσιάσεις. Το εργαστήριο θα λήξει πανηγυρικά με παρέλαση των Τεράτων και όλων των συμμετεχόντων μέσα και έξω από το κτίριο των Αποθηκών.

*Θεατρικό εργαστήριο «H μάσκα μου κι εγώ – Μια εισαγωγή στο θέατρο-ντοκουμέντο»

Σχεδιασμός/Εμψύχωση: Ελένη Αναστασίου

17, 18 και 19 Δεκεμβρίου 2021 | Παρασκευή 15:00-18:00 | Σάββατο και Κυριακή 10:00-13:00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 9 ώρες

Το θέατρο-ντοκουμέντο έχει καθιερωθεί ως το θέατρο του πραγματικού. Ως είδος, εμφανίζεται κυρίως σε περιόδους κρίσης. Γεννιέται μέσα από την ανάγκη της κοινωνίας που πάσχει, κυριολεκτικά και μεταφορικά, και επιθυμεί να αλλάξει ριζικά. Στόχος του εργαστηρίου είναι να συστήσει στους συμμετέχοντες αυτό το είδος θεάτρου, ώστε να κατασκευάσουν μέσω αυτού ένα νέο αφήγημα που θα ενσωματώσει την πραγματικότητα που βιώνουν και θα μιλήσει άμεσα γι’ αυτήν. Οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τα εργαλεία και τις τεχνικές που εφαρμόζουμε στη διαδικασία έρευνας και ανεβάσματος μιας παράστασης θεάτρου-ντοκουμέντο. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα μπουν για λίγο στα «παπούτσια» του ερευνητή, του δραματουργού, αλλά και του ηθοποιού/ερμηνευτή μιας δράσης-ντοκουμέντο.

Διαδικτυακό κινηματογραφικό εργαστήριο «Νέοι κινηματογραφιστές»

Σχεδιασμός/Εμψύχωση: Άννα Φωτιάδου

7 τρίωρες συναντήσεις | ΕΝΑΡΞΗ: τέλη Φεβρουαρίου 2022

Το διαδικτυακό κινηματογραφικό εργαστήριο παρέχει μια εισαγωγή στις βασικές δεξιότητες που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός ολιγόλεπτου βίντεο μέσα από τη θεωρία των αρχών του κινηματογράφου, τον πειραματισμό, την ανατροφοδότηση και τη δημιουργία. Το εργαστήριο είναι κατάλληλο για αρχαρίους και δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία. Οι μαθητές θα χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα ως κάμερες και ως εναλλακτικά μέσα (πέραν του υπολογιστή) για την επεξεργασία του μοντάζ. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι μαθητές θα εξερευνήσουν και θα ασχοληθούν με τους ακόλουθους βασικούς τομείς: οπτική αφήγηση, σκηνοθεσία, παραγωγή και μετα-παραγωγή (production and post-production), κάμερα, φωτισμός και ήχος.

*Μουσικό εργαστήριο «Τακεντίμι-Ταντιγκινάτον-Τάκε», Μουσικές πολυρυθμίες

Εμψυχωτής: Άντης Σκορδής
11, 12 και 13 Μαρτίου 2022 | Παρασκευή 15:00-18:00 | Σάββατο και Κυριακή 10:00-13:00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 9 τρίωρα

Το σεμινάριο θα προσεγγίσει το θέμα του ρυθμού και της πολυρρυθμίας ομαδικά αλλά και ατομικά. Μέσα από τεχνικές που προέρχονται από τη νότια Ινδία και την Ινδονησία, θα μάθουμε να εκτελούμε ρυθμικές διατάξεις μέσα από μια απλή διαδικασία την οποία μπορούν να παρακολουθήσουν και να εκτελέσουν μουσικοί όλων των επιπέδων, αλλά και άτομα χωρίς καθόλου μουσική παιδεία. Οι σπουδαστές θα εκτελούν ρυθμικά αποσπάσματα με τη μέθοδο του «konnakol», χρησιμοποιώντας τη φωνή τους αντί για κρουστό όργανο. Το σεμινάριο έχει ως στόχο την καλλιέργεια ρυθμικής αντίληψης, αλλά και την αξιοποίηση της φωνής μας ως κρουστού οργάνου για την εκτέλεση ρυθμικών μοτίβων.

*Εργαστήριο θεατρικής κίνησης «Δημιουργώντας μαζί»

Εμψυχωτής: Παναγιώτης Τοφή

8, 9 και 10 Απριλίου 2022 | Παρασκευή 15:00-18:00 | Σάββατο και Κυριακή 10:00-13:00

Διάρκεια: 9 τρίωρα

Σε αυτό το τριήμερο εργαστήρι συμμετέχοντες έφηβοι θα έχουν την ευκαιρία να αφεθούν σε ένα δημιουργικό ταξίδι ερευνητικής κίνησης και αυτοσχεδιασμού. Οι νεαροί συμμετέχοντες θα πειραματιστούν µε την ανάσα, το ρυθμό, τα συναισθήματα και την κίνηση μέσα από διάφορες οδηγίες, ασκήσεις και εργαλεία, τα οποία ενδυναμώνουν τη δημιουργικότητα, την ομαδικότητα και την αντίληψη γύρω από την σωματική κίνηση. Στόχος του εργαστηρίου είναι να φέρει μαζί τους συμμετέχοντες σε ένα ασφαλές, δημιουργικό περιβάλλον όπου θα εμπιστευτούν το ένστικτο και τη δημιουργικότητά τους µέσω της κίνησης, τόσο ως ανεξάρτητοι ερμηνευτές-δημιουργοί, όσο και ως ομάδα. Βασισμένοι σε συγκεκριμένες θεματικές, οι νεαροί συμμετέχοντες καλούνται σταδιακά να δημιουργήσουν μικρές, σύντομες χορογραφημένες σκηνές.

*Θεατρικό εργαστήριο «Δημιουργώντας μια παράσταση»

Εμψυχωτές: Ειρήνη Ανδρέου, Γιάννης Καραούλης, Ελένη Μολέσκη

Κάθε Σάββατο 15:00-18:00 από 23 Οκτωβρίου 2021 μέχρι 29 Απριλίου 2022

H ομάδα «Νέ@ σε έρημο νησί» θα δημιουργήσει μια θεατρική παράσταση με μια ομάδα εφήβων από 14 μέχρι 18 ετών. Οι έφηβοι θα βιώσουν όλα τα στάδια της θεατρικής διαδικασίας, από την πρώτη ανάγνωση και τους αυτοσχεδιασμούς μέχρι το τελικό στήσιμο μιας παράστασης. Οι συμμετέχοντες θα έχουν δημιουργικό ρόλο αλλά και ευθύνες σε όλα τα δημιουργικά πεδία πάνω και κάτω από τη σκηνή. Η παράσταση –το βραβευμένο εφηβικό έργο του Τζόρνταν Τάναχιλ Concord Floral– θα παρουσιαστεί στις 29 Απριλίου 2022 και θα είναι ανοικτή στο κοινό.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: €120

Θερινό θεατρικό εργαστήριο: «Από κοινού: ένα εργαστήριο για το αφηγηματικό θέατρο»

Για νέους από 13 έως 18 ετών

Υπεύθυνοι εργαστηρίου: Ειρήνη Ανδρέου και Γιάννης Καραούλης

Διδάσκοντες: Ειρήνη Ανδρέου, Γιάννης Καραούλης, Άννη Χούρη, Αντρέας Μακρής

Διάρκεια: 12 Ιουλίου-23 Ιουλίου 2022

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: Από Τρίτη έως Σάββατο, 10:00-14:00

Η ομάδα των Δράσεων «Νέ@ σε έρημο νησί», διοργανώνει και φέτος ένα θεατρικό εργαστήριο για εφήβους με πυρήνα του το αφηγηματικό θέατρο. Οι έφηβοι θα επικεντρωθούν σε μία από τις βασικότερες λειτουργίες του θεάτρου, που δεν είναι άλλη από την αφήγηση μιας ιστορίας· μιας ιστορίας όμως την οποία αναλαμβάνουν να αφηγηθούν όλοι μαζί, λειτουργώντας συλλογικά, ως μέλη ενός χορού, χωρίς να χάνουν ωστόσο την ατομικότητά τους.

Οι έφηβοι-performers θα χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία του λόγου, της κίνησης και του τραγουδιού για να μεταφέρουν στη σκηνή τον μαγικό κόσμο του νομπελίστα συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και του διηγήματός του Ένας πολύ γερός κύριος με κάτι τεράστια φτερά.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: €85

*Η είσοδος σε όλα τα εργαστήρια θα επιτρέπεται σε όσους και όσες διαθέτουν ένα από τα κατωτέρω:

  • πιστοποιητικό ολοκληρωμένου εμβολιαστικού σχήματος για την ασθένεια του COVID-19
  • για άτομα από 12 ετών και άνω, αρνητική εργαστηριακή εξέταση PCR ή Rapid test, με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 24 ωρών
  • πιστοποιητικό ανάρρωσης από την ασθένεια του COVID-19
  • για άτομα τα οποία δεν δύνανται να εμβολιαστούν λόγω ιατρικού προβλήματος, ιατρικό πιστοποιητικό που εκδίδει το Υπουργείο Υγείας και αρνητική εργαστηριακή εξέταση PCR ή εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test), με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 7 ημερών