Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου στοχεύει στην αξιοποίηση των ευκαιριών θεατρικής ανάπτυξης που παρέχονται είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε διμερώς μεταξύ κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, π.χ. στο πρόγραμμα Λεονάρντο, σε συμπαραγωγές με τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία καθώς και σε διμερείς συνεργασίες με Ελλάδα, Ρωσία, Γερμανία και άλλες χώρες.
Ο Οργανισμός αναζητά σε συστηματική βάση νέους τρόπους ανταλλαγών και συνεργασίας με τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναζωογονούν και εμπλουτίζουν τη θεατρική παραγωγή στην Κύπρο.
Διεθνές βήμα αποτέλεσε η συμμετοχή του στη Σύνοδο των Θεάτρων της Ευρώπης (ETC), μέσα από την οποία αναδείχθηκε πόσο πολύτιμη είναι για τη θεατρική ανάπτυξη του τόπου η ανταλλαγή εμπειριών και γνώσης. Τόσο η ευκαιρία για συνεχή αλληλοενημέρωση και δικτύωση ανάμεσα στο απομακρυσμένο από την κεντρική Ευρώπη νησί μας και σε χώρες με τεράστια παράδοση στο θέατρο, όσο και η συμμετοχή σε προγράμματα χρηματοδοτημένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Συνόδου, δημιούργησαν μια γέφυρα επικοινωνίας και μια εξαιρετικά γόνιμη ανταλλαγή θεατρικών εμπειριών.
Το 2010 ο ΘΟΚ φιλοξένησε στην Κύπρο εκπροσώπους από περισσότερα από τριάντα κρατικά θέατρα της Ευρώπης στην εαρινή Γενική Συνέλευση.
Ευρωπαϊκές συνεργασίες
• Επιμέλεια της Εθνικής Συμμετοχής της Κύπρου στην Κουατριενάλε Πράγας που αποτελεί τη μεγαλύτερη έκθεση Σκηνογραφίας παγκόσμια. Στην PQ23, η χώρα μας εκπροσωπήθηκε με την εγκατάσταση Θεατές σε πόλη φάντασμα σε καλλιτεχνική έρευνα και εικαστική εγκατάσταση της Μελίτας Κούτα, βασισμένη σε μια αρχική ιδέα της Επιμελήτριας της συμμετοχής μας Μαρίνας Μαλένη εμπνευσμένη από την καλλιτεχνική θεματική της PQ23, RARE και την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.
• Συμμετοχή στο πολυετές Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα EMERGENCE με κεντρικό άξονα τη Σκηνογραφία
• Ο ΘΟΚ συμμετέχει εκ νέου μετά από διακοπή στη Σύνοδο των Θεάτρων της Ευρώπης, το μεγαλύτερο πανευρωπαϊκό δίκτυο θεάτρων, ως απαραίτητο μέτρο κατά της εσωστρέφειας και του αποκλεισμού μας από την ευρωπαϊκή συνέργεια.
• Η πολύπλευρη συνεργασία μας με θέατρα του εξωτερικού αποτελεί αφετηρία για ανταλλαγές, επιμόρφωση προσωπικού, προγράμματα προώθησης της θεατρικής ανάπτυξης σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο κ.λ.π.
Αποδέκτες: Οι επαγγελματίες του θεάτρου στην Κύπρο, τόσο σε καλλιτεχνικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο και το κοινό γενικότερα.
EMERGENCE: From shared experience to new creativity. Living Heritage/Reframing Memory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί:
Arts & Theatre Institute / Prague Quadrennial (Czech Republic), The Victoria & Albert Museum (United Kingdom), IZOLYATSIA (Ukraine), Institut Teatralny (Poland), Cyprus Theatre Organisation/THOC (Cyprus), Norwegian Theatre Academy/Østfold University College (Norway), New Theatre Institute of Latvia (Latvia), and National Kaohsiung Center for the Arts (Taiwan).
Στο πλαίσιο του προγράμματος ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου φιλοξένησε από τις 30 Μαρτίου μέχρι και τις 13 Απριλίου 2019, με έδρα την παλιά Λευκωσία το δεύτερο από τρία εργαστήρια με τη συμμετοχή φοιτητών από την Κύπρο, τη Λεττονία και τη Νορβηγία στα οποία αναζητήθηκαν προσεγγίσεις σχεδιασμού χώρου με έμπνευση τρία βασικά «αφηγήματα» που έχουν σχέση με τα Τείχη της Λευκωσίας και Αμμοχώστου, τη διττή τους σημασία, τη βίαιη αποκοπή του νήματος της ζωής και της ιστορίας των ζωών των οικογενειών αγνοουμένων..
Οι συμμετέχοντες συνδημιούργησαν installations εκ των οποίων ένα παρουσιάστηκε στην έκθεση Emergence στο πλαίσιο της φετινής Κουατριενάλε Πράγας στην οποία θα παρουσιάζονται απότοκα των δράσεων από τις συμμετέχουσες χώρες στο πρόγραμμα.
Του εργαστηρίου στη Λευκωσία ηγήθηκαν οι Γιάννης Τουμαζής, Σώσε Εσκιτζιάν και Μαρίνα Μαλένη που έχει, εκ μέρους του ΘΟΚ, το συντονισμό του Ευρωπαϊκού προγράμματος Emergence για την Κύπρο.
Τα εργαστήρια γίνονται κάτω από την ομπρέλα του προγράμματος Emergence.
Το πρώτο Εργαστήρι φιλοξενήθηκε στο νησί Χαόγια στα Νορβηγικά φιόρδ, και το τρίτο θα γίνει στη Λεττονία το 2020.
EFFE Label 2019-2020
Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου
Παγκύπριοι Σχολικοί Αγώνες Θεάτρου
Η πιστοποίηση EFFE (EFFE Label) αποτελεί την ευρωπαϊκή σφραγίδα ποιότητας, που απονέμεται στα αξιόλογα καλλιτεχνικά φεστιβάλ για την εργασία τους στον τομέα της τέχνης, τη συμμετοχή στην κοινότητα και το άνοιγμα ενός διεθνούς διαλόγου.
Πρόγραμμα EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe (2019-2020)
Το EFFE, είναι μια προπαρασκευαστική δράση που ξεκίνησε από την Ένωση Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ (EFA - European Festivals Association), με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το EFFE φέρει τις τέχνες ενώπιον του κοινού με μια διαδικτυακή βάση δεδομένων, στην οποία καταγράφεται το ποικιλόμορφο φάσμα των καλλιτεχνικών φεστιβάλ της Ευρώπης και η οποία προσφέρεται για κάθε είδους αλληλεπίδραση και πρωτοβουλία. Πρωτίστως, το EFFE αναγνωρίζει το αριστεύειν στο καθημερινό έργο των φεστιβάλ σε τοπικό επίπεδο, σε όλη την Ευρώπη, λειτουργώντας ως η σημαντικότερη πλατφόρμα για τα καλλιτεχνικά φεστιβάλ. Υποστηρίζοντας και επιτρέποντας την καλλιτεχνική δημιουργία, παραγωγή και συμμετοχή, η Ένωση Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ, τα μέλη και οι συνεργάτες της εξασφαλίζουν ότι το ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης στον πολιτισμό ασκείται από όλους τους πολίτες.
Πρόγραμμα Young Europe
Από τον Οκτώβρη του 2008 μέχρι τον Μάρτιο του 2010 έντεκα κρατικά θέατρα μέλη του ETC έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα αυτό, το οποίο είχε ως στόχους τη συγγραφή έργων για εφήβους, την ενθάρρυνση νεαρών επαγγελματιών για αλληλεπίδραση και ανταλλαγή εμπειριών και πληροφοριών αλλά και την ενίσχυση της σχέσης θεάτρων και νέων θεατρικών γλωσσών στην Ευρώπη. Οκτώ συμπαραγωγές, δύο εργαστήρια και δύο διεθνή συνέδρια ασχολήθηκαν με θέματα όπως η ταυτότητα, η κοινωνική συμπερίληψη, η μετανάστευση, η απόρριψη, η βία καθώς και με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται νέοι γλωσσικοί κώδικες στο θέατρο ως γέφυρες ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες. Ο ΘΟΚ συνεργάστηκε με το Theater an der Parkaue του Βερολίνου και μέσα από το πρόγραμμα εισήχθη στην Κύπρο ο θεσμός του classroom play (της θεατρικής, δηλαδή, παράστασης που παίζεται σε σχολική τάξη και όχι σε θεατρικό χώρο).
Η συνέχεια του επιτυχημένου προγράμματος βρήκε και πάλι την Κύπρο στην ομάδα των χωρών που συμμετείχαν και πρωτοστατούσαν στον σχεδιασμό του. Το πρόγραμμα είχε τις ίδιες βασικές αρχές, με πρώτη τον σεβασμό του δικαιώματος των νέων για συμμετοχή σε θέματα που τους αφορούν, την πολυγλωσσία και τη διαφορετικότητα.
Η δεύτερη έκδοση του προγράμματος ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου του 2011. Ο ΘΟΚ συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο της Ουγγαρίας στο Μίσκολτς για τη συγγραφή ενός έργου με θέμα τους καλικαντζάρους, χρησιμοποιώντας ως βάση την έρευνα του Χαμπή Τσαγγάρη για το εν λόγω θέμα. Τον Μάρτιο του 2013 οκτώ θέατρα από έξι ευρωπαϊκές χώρες είχαν να παρουσιάσουν προγράμματα συνεργασίας με έργα για νέους ηλικίας δώδεκα και άνω, τα οποία γράφτηκαν με τη δική τους συμμετοχή.
International Youth Forum
O Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ύστερα από επίσημη πρόσκληση έλαβε μέρος το 2012 και το 2013 στο Διεθνές Θεατρικό Φόρουμ για Νέους που χρηματοδοτείται από τη Σύνοδο των Θεάτρων της Ευρώπης (ETC) και τη χορηγία της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Κάθε χρόνο ομάδες νέων από πέντε με εφτά ευρωπαϊκές χώρες συναντώνται στο Bad Hersfeld της Γερμανίας, για να συμμετέχουν σε εργαστήρια και να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους για θέματα ευρωπαϊκής ταυτότητας ή άλλα ζητήματα που αφορούν νέους δεκαέξι έως είκοσι ετών. Οι συμμετέχοντες στην Κύπρο επιλέγηκαν ύστερα από ανοιχτή πρόσκληση προς όλα τα παιδιά που έλαβαν μέρος στους Παγκύπριους Σχολικούς Αγώνες Θεάτρου και στα οποία στο τέλος απονεμήθηκε ο τίτλος του Πρεσβευτή των ιδεών της Συνόδου των Θεάτρων της Ευρώπης.
New Book of Plays/European Theatre Today
Kάθε χώρα μέλος του ETC επιλέγει τα τρία καλύτερα έργα που πρωτοανεβάστηκαν στην κάθε διετία. Αυτό γίνεται με επιτροπή που ορίζεται από το κάθε θέατρο-μέλος. Τα έργα από όλες τις χώρες συγκεντρώνονται σε μία κοινή έκδοση από το ETC, συνήθως δίγλωσση, ηλεκτρονική ή έντυπη, στην οποία αναφέρονται όλα τα στοιχεία για την παρουσίαση του έργου (σύνοψη, χαρακτήρες κ.ά.) μαζί με βιογραφικά και στοιχεία επικοινωνίας. Η Κύπρος συμμετείχε και στις τέσσερις εκδόσεις του προγράμματος τα έτη 2006, 2008, 2010 και 2012.
ΤRAMES
Στο πλαίσιο των προγραμμάτων ανταλλαγών της Συνόδου των Θεάτρων της Ευρώπης (ETC), ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου συμμετείχε το 2006 στο επιτυχημένο πρόγραμμα TRAMES (Traductions Mises en Scene) που διοργανώνεται από τη La Comédie de Saint-Etienne.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θέτει ως στόχο την προώθηση θεατρικών έργων στις διάφορες χώρες-μέλη μέσα από τη διαδικασία μετάφρασης και σκηνοθεσίας τους στην γλώσσα της κάθε χώρας που συμμετέχει. Το θεατρικό έργο Ma mère qui chantait sur un phare του Gilles Granouillet ήταν το θέμα ανάλυσης και μελέτης στο πρόγραμμα.
Οι μεταφραστές που συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν στο St. Etienne μαζί με τον συγγραφέα και να δουλέψουν τα προσχέδια μετάφρασης που είχαν ήδη ετοιμάσει. Παράλληλα συναντήθηκαν τόσο με τους σκηνοθέτες των άλλων χωρών όσο και με τον Γάλλο σκηνοθέτη και τους ηθοποιούς που θα ανέβαζαν το έργο στα γαλλικά. Οι θεατρικοί οργανισμοί που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα (St. Etienne, ΘΟΚ, Volkstheatre της Βιέννης, Κρατικό Θέατρο της Κράιοβας) δεσμεύτηκαν να ανεβάσουν το μεταφρασμένο έργο σε κανονική παράσταση είτε σε σκηνοθετημένη ανάγνωση.
Στη συνάντηση σκηνοθετών και μεταφραστών που πραγματοποιήθηκε στο St. Etienne, ο ΘΟΚ εκπροσωπήθηκε από τον Κωνσταντίνο Γεωργίου, φιλόλογο και κριτικό θεάτρου, ο οποίος υπέγραψε και τη μετάφραση του έργου στα ελληνικά.
Την υλοποίηση του τελευταίου μέρους του προγράμματος, την παρουσίαση δηλαδή του έργου στην Κύπρο, υπέγραψε ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Γεωργίου σε μια παράσταση που παρουσιάστηκε σε εικαστικά διαμορφωμένο χώρο από τον ίδιο στο Χάνι, στο Καϊμακλί. Την ποιητική μουσικότητα του έργου κλήθηκαν να ερμηνεύσουν δύο κορυφαίοι ηθοποιοί του θεάτρου, ο Αντώνης Κατσαρής και η Λένια Σορόκου και τρία νεαρά παιδιά, η Νάτια Αστραίου, ο Πωλ Κιτρομηλίδης και ο Αλέξανδρος Χρυσοστόμου από το Ελεύθερο Θεατρικό Εργαστήρι του Théâtre S.D.F., του οποίου εμψυχωτής ήταν ο Κωνσταντίνος Γεωργίου. Πρόσθετη αξία στο όλο εγχείρημα έδωσε η πολύτιμη αλληλεπίδραση των έμπειρων ηθοποιών και των έφηβων μαθητών του εργαστηρίου.
Ο ΘΟΚ συμμετείχε για δεύτερη φορά στο πρόγραμμα TRAMES το 2010. Για τη συγκεκριμένη διοργάνωση η επιτροπή επέλεξε το έργο της Carole Fréchette Το κρυφό δωμάτιο (La petite pièce en haut de l’ escalier), το οποίο απέσπασε πέντε υποψηφιότητες για το βραβείο Grand prix de littérature dramatique 2009. Την Κύπρο εκπροσώπησε η σκηνοθέτιδα Μαγδαλένα Ζήρα. Το πρώτο στάδιο του προγράμματος ολοκληρώθηκε στις 1-5 Φεβρουαρίου 2010 με εργαστήριο και ανάγνωση του έργου που πραγματοποιήθηκε στο St. Etienne σε σκηνοθεσία του Jean-Claude Berutti. Κατά το δεύτερο στάδιο το έργο παρουσιάστηκε στην Κύπρο στις 17 Μαρτίου με τη μορφή θεατρικού αναλογίου, σε σκηνοθεσία της Μαγδαλένας Ζήρα.
-
19.11.2024
«Ελευθερώστε τον Πολιτισμό: Αντίσταση στην πολιτική παρέμβαση»
Θεατρική Ανάπτυξη
-
14.10.2024
Physical Residency | Πρόγραμμα φιλοξενίας Ευρωπαίων καλλιτεχνών
Θεατρική Ανάπτυξη
-
20.8.2024
Ευκαιρίες για νέους καλλιτέχνες από τον ΘΟΚ
Θεατρική Ανάπτυξη
-
24.5.2024
«Η Κύπρος δεν πονάει μόνο. Θυμάται. Απεικάζει την περιπέτειά της και μας ανοίγει μια ελπίδα»
Θεατρική Ανάπτυξη
-
22.5.2024
«Spectators in a Ghost City» | στο κτίριο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου
Θεατρική Ανάπτυξη
-
24.4.2024
Διεθνές Συνέδριο ETC - Φεστιβάλ Young Europe IV
Θεατρική Ανάπτυξη
-
21.3.2024
Open Call for Emerging Artists from Cyprus | Applications by April 8th 2024
Θεατρική Ανάπτυξη
-
07.2.2024
Theatre in Palm Residencies 2024 | Make a brave move and apply!
Θεατρική Ανάπτυξη
-
06.12.2023
«Spectators in a Ghost City» στο Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας
Θεατρική Ανάπτυξη
-
29.11.2023
Στην Αθήνα η εικαστική έκθεση «Spectators in a ghost city»
Θεατρική Ανάπτυξη
-
15.11.2023
Ο ΘΟΚ στο Διοικητικό Συμβούλιο του ETC
Θεατρική Ανάπτυξη
-
13.10.2023
Παρουσιάστηκε στο κοινό η εικαστική εγκατάσταση «Spectators in a Ghost City»
Θεατρική Ανάπτυξη
-
25.9.2023
Hybrid Residency, 6 - 17 Νοεμβρίου 2023
Θεατρική Ανάπτυξη
-
01.9.2023
Hybrid Residency, 6 - 17 Νοεμβρίου 2023 | Ανοιχτή πρόσκληση
Θεατρική Ανάπτυξη
-
27.8.2023
Hybrid Residency, 6 - 17 Νοεμβρίου 2023 | Ανοιχτή πρόσκληση
Θεατρική Ανάπτυξη
-
21.8.2023
To Μεγάλο Βραβείο GOLDEN TRIGA στην Εθνική Συμμετοχή της Κύπρου από τον ΘΟΚ
Θεατρική Ανάπτυξη
-
07.6.2023
Ο ΘΟΚ σε δύο διεθνή φόρα για το μέλλον του Eυρωπαϊκού θεάτρου
Θεατρική Ανάπτυξη
-
25.5.2023
Spectators In A Ghost City
Θεατρική Ανάπτυξη
-
09.5.2023
Digital Coffee Break | Understanding the cultural/theatre ecosystems
Θεατρική Ανάπτυξη
-
04.5.2023
From Emerging to Established and Sustainable Theatre makers με τον Δρα Aleksandar Brkic
Θεατρική Ανάπτυξη
-
03.5.2023
Young Europe IV | 19-21 Απριλίου 2023 στο Staatstheater Braunschweig
Θεατρική Ανάπτυξη
-
31.3.2023
Theatre in Palm
Θεατρική Ανάπτυξη