Cyprus Theatre Organisation

Θέατρο στα σχολεία

Συνέχιση της υποστήριξης και προώθησης της ποικιλόμορφης ένταξης του θεάτρου στο σχολείο ως θεατρικό παιχνίδι μέσα σε διαφορετικά μαθήματα, ως αυτούσιο μάθημα, αλλά και ως μέσο αυτοβελτίωσης και αγωγής, συνδιοργάνωση με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας των Παγκύπριων Σχολικών Αγώνων Θεάτρου, προσφορά συμβουλευτικής για το θέατρο σε σχολεία της Κύπρου, διοργάνωση σεμιναρίων επιμόρφωσης και εργαστηρίων για εκπαιδευτικούς που ασχολούνται με το θέατρο  κ.α.

Σε ότι αφορά στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, τούτη επιτυγχάνεται κύρια μέσα από τα Εργαστήρια της Τετάρτης, που προσφέρονται με πολύ χαμηλό αντίτιμο, κύρια με θεματικές που αντλούνται μέσα από τις ανάγκες των ίδιων των εκπαιδευτικών, αλλά περιλαμβάνουν και άλλες θεματικές. 

Στους Παγκύπριους Σχολικούς Αγώνες Θεάτρου, που συνδιοργανώνονται με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, ο ΘΟΚ συνδιοργανώνει και εργαστήρια επιμόρφωσης για τους εκπαιδευτικούς που αναλαμβάνουν το ανέβασμα των παραστάσεων, αλλά ενισχύει τα σχολεία και οικονομικά.

Η διοργάνωση αναλαμβάνεται κύρια από το Τμήμα Θεατρικής Ανάπτυξης του ΘΟΚ, όμως οι αποφάσεις παίρνονται από την Ειδική Επιτροπή ΘΟΚ-ΥΠΠ για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, στην οποία μετέχουν 3 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΟΚ και η Λειτουργός Θεατρικής Ανάπτυξης, μαζί με άλλα 3 μέλη που διορίζονται από το ΥΠΠ.  Την Προεδρία έχει το Υπουργείο Παιδείας. 

Πρόσθετα, προσφέρουμε επισκέψεις, ξεναγήσεις και εργαστήρια στο χώρο του Κτιρίου ΘΟΚ για οργανωμένες ομάδες μαθητών και, ενίοτε, επισκέψεις σε σχολεία για παρουσιάσεις, ομιλίες κλπ.

Αποδέκτες: κατά μέσον όρο ετησίως: 200 εκπαιδευτικοί, 1200 μαθητές που λαμβάνουν μέρος στους αγώνες, οι ενήλικες θεατές των 60 περίπου παραστάσεων που ανεβαίνουν στο πλαίσιο των Αγώνων υπολογίζονται πολύ συντηρητικά γύρω στις 20-25,000.  Σε αυτό τον αριθμό προστίθενται όλοι οι μαθητές των σχολείων που λαμβάνουν μέρος οι οποίοι παρακολουθούν τις παραστάσεις.

Η δραστηριότητα αυτή αγγίζει όλο το φάσμα του εκπαιδευτικού συστήματος αλλά και της κοινωνίας εφόσον με την εμπλοκή και των γονιών γίνεται θέμα της κοινότητας.

Παγκύπριοι Σχολικοί Αγώνες Θεάτρου - Iστορικό

Η πρώτη προσπάθεια για διοργάνωση φεστιβάλ σχολικού θεάτρου σημειώθηκε το 1982 με τον διορισμό ειδικής μεικτής επιτροπής ΘΟΚ και Υπουργείου Παιδείας, με σκοπό την ενίσχυση της θεατρικής αγωγής και την ένταξη του θεάτρου στην εκπαίδευση.

Η αξιολόγηση του καλλιτεχνικού αποτελέσματος δέκα σχολικών παραστάσεων από διάφορες επαρχίες και η συνακόλουθη διαπίστωση της επιτροπής για σημαντικές ελλείψεις θεατρικού υπόβαθρου ενέτειναν την απόφασή της για τη δημιουργία θεατρικής υποδομής. Η διαδικασία αυτή, μακροπρόθεσμη αλλά ουσιαστική, συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Η επαναδιοργάνωση του Β΄ Φεστιβάλ Σχολικού Θεάτρου, ως ετήσιου πλέον θεσμού, έγινε το 1991, ενώ από το 1994 ονομάστηκε Παγκύπριοι Σχολικοί Αγώνες Θεάτρου. Κατά το διάστημα 2007-2011 το διαγωνιστικό μέρος είχε καταργηθεί και η απονομή βραβείων αντικαταστάθηκε με την παροχή συμβουλών και αναλυτικού σκεπτικού για την παράσταση από Ομάδα Ειδικών. Σκοπός της βασικής αυτής αλλαγής στη φιλοσοφία των Αγώνων ήταν η ενίσχυση της θεατρικής αγωγής. Από το 1992 μέχρι το 2008, μία από τις παραστάσεις κάθε έτους επιλεγόταν για να εκπροσωπήσει την Κύπρο στους Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Αγώνες. Από το 2002 οι Αγώνες διεξάγονται στη μνήμη του Παναγιώτη Σέργη.

Εικοστοί Παγκύπριοι Σχολικοί Αγώνες Θεάτρου

Το 2009, η επετειακή διοργάνωση για τον εορτασμό των είκοσι χρόνων των Αγώνων, φιλοξένησε εξήντα τέσσερα σχολεία μέσης, τεχνικής και ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Οι Αγώνες διεξήχθησαν σε τρεις γεωγραφικές περιφέρειες (Λευκωσίας, Λάρνακας-Ελεύθερης Αμμοχώστου, Λεμεσού-Πάφου) με τις Επιτροπές Ειδικών να υποδεικνύουν μία παράσταση από κάθε περιφέρεια για παρουσίαση στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών στις 27, 28 & 29 Απριλίου 2009.

Παρουσιάστηκαν οι ακόλουθες παραστάσεις:

Οι ηλίθιοι του Νηλ Σάιμον, από το Ενιαίο Λύκειο Κύκκου
Γκόλφω forever του Ντίνου Σπυρόπουλου από το Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας
Μια στιγμή πριν του Σέρτζι Μπέλμπελ από το Λύκειο Πολεμιδιών

Στο πλαίσιο των εορτασμών διοργανώθηκε εκπαιδευτικό ταξίδι θεατρικής αγωγής στην Ελλάδα στις 1-3 Μαΐου, στο οποίο συμμετείχαν τα τρία σχολεία που επιλέγηκαν από τις Επιτροπές Ειδικών και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν θεατρική παράσταση στην Αθήνα, να επισκεφθούν το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου κ.ά.

Ως επιστέγασμα των Εικοστών Αγώνων, διοργανώθηκαν στην Κύπρο θεατρικά εργαστήρια για τους μαθητές και καθηγητές που συμμετείχαν στους Αγώνες, με τον Αμερικανό ειδικό James Thomas Bailey. Τα εργαστήρια έλαβαν χώρα στο διάστημα 5-12 Μαΐου σε Λευκωσία, Παραλίμνι (και για Λάρνακα), Πάφο και Λεμεσό. Με την ευκαιρία της παραμονής του στο νησί, ο κ. Bailey έδωσε εργαστήρια και για εκπαιδευτικούς της δημοτικής εκπαίδευσης. Συνολικά συμμετείχαν σ’ αυτά πέραν των 680 καθηγητών και μαθητών.

Οι Αγώνες σήμερα

Οι Αγώνες σήμερα γίνονται με τη συμμετοχή περισσότερων από εξήντα σχολείων παγκύπρια, με παραστάσεις από το σύγχρονο θέατρο αλλά και το αρχαίο δράμα.  Όλες οι παραστάσεις παρακολουθούνται από τριμελείς Επιτροπές Ειδικών. Για σκοπούς καλύτερης οργάνωσης ορίζονται τέσσερις ομάδες από τους διοργανωτές: στο Σύγχρονο Θέατρο, μία για κάθε γεωγραφική περιφέρεια (Λευκωσίας, Λάρνακας-Ελεύθερης Αμμοχώστου, Λεμεσού, Πάφου) και για το Αρχαίο Δράμα, μία Παγκύπρια

Κάθε Επιτροπή Ειδικών μπορεί να επιλέξει μέχρι τρεις (3) παραστάσεις Γυμνασίου και μέχρι τρεις (3) παραστάσεις Λυκείου (Σύγχρονο Θέατρο και Αρχαίο Δράμα) που ξεχώρισε, ανεξαρτήτως αριθμού συμμετεχόντων σχολείων, αλλά νοουμένου ότι το επίπεδο των παραστάσεων είναι τέτοιο, που η Επιτροπή κρίνει ότι χρήζουν διάκρισης.

Μπορείτε στους πιο κάτω συνδέσμους να δείτε πληροφορίες για τις προηγούμενες διοργανώσεις: