Cyprus Theatre Organisation

ETC

European Theatre Convention

O Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου είναι ξανά μέλος του διεθνούς δικτύου European Theatre Convention, του μεγαλύτερου δικτύου θεάτρων της Ευρώπης, ενεργοποιώντας εκ νέου μια διεθνή συνεργασία που αντανακλά την ευρωπαϊκή εικόνα και την εξωστρέφεια του Οργανισμού. Το αίτημα επανένταξής του έγινε ομόφωνα αποδεκτό από τα μέλη της Συνόδου σε συνέδριό της που πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ από τις 29 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2019. (φωτο © Bart Grietens)

Η συμμετοχή στη Σύνοδο των Θεάτρων της Ευρώπης προσφέρει τη δυνατότητα στον ΘΟΚ για ουσιαστική και διευρυμένη παρέμβαση στο θεατρικό τοπίο της Ευρώπης, όπως ακριβώς έκανε και κατά την προηγούμενη παρουσία του (2005-2015) με την άκρως επιτυχημένη συμμετοχή του σε πολλά προγράμματα και δράσεις της Συνόδου. Παράλληλα, ενισχύει το διεθνές προφίλ του Οργανισμού, μέσα από την παρουσίαση του έργου του σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ως το μεγαλύτερο δίκτυο θεάτρων στην Ευρώπη, η ETC περιλαμβάνει στον πυρήνα της 54 μέλη από 30 χώρες, αντικατοπτρίζοντας την ποικιλομορφία της ευρωπαϊκής θεατρικής δραστηριότητας. Ιδρύθηκε το 1988 και από τότε προωθεί το ευρωπαϊκό θέατρο ως μια ζωτικής σημασίας πλατφόρμα διαλόγου, δημοκρατίας και αλληλεπίδρασης που ανταποκρίνεται στο ποικιλόμορφο κοινό και στις μεταβαλλόμενες κοινωνίες του σήμερα.


Ευρωπαϊκή έρευνα κοινού

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου συμμετέχει σε πανευρωπαϊκή έρευνα κοινού που πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε όλα τα θέατρα-μέλη της Συνόδου των Θεάτρων της Ευρώπης (ETC) σε συνεργασία με το Κέντρο Ανάπτυξης Κοινού (ZAD) του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Βερολίνου (Γερμανίας). Η έρευνα αποσκοπεί στην καταγραφή των προτιμήσεων του κοινού, με πρώτιστο στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την προσέλκυση νέων θεατών.

Το ερωτηματολόγιο, που εστιάζει στις διάφορες ομάδες κοινού, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ερωτήσεις για τον βαθμό ικανοποίησης των θεατών και την ποιότητα των παραστάσεων. Το ειδικά διαμορφωμένο ερωτηματολόγιο για τον ΘΟΚ ήταν διαθέσιμο στο Θέατρο ΘΟΚ και συμπληρωνόταν από τους θεατές πριν ή μετά τη λήξη της κάθε παράστασης μέχρι τον Μάρτιο 2014.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα ανακοινώθηκαν σε όλα τα θέατρα-μέλη της Συνόδου, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης το φθινόπωρο του 2014 και αναμένεται να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο αξιολόγησης, καλύτερης κατανόησης και αμφίδρομου διαλόγου με το θεατρόφιλο κοινό.

International Youth Forum

O Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ύστερα από επίσημη πρόσκληση έλαβε μέρος το 2012 και το 2013 στο Διεθνές Θεατρικό Φόρουμ για Νέους που χρηματοδοτείται από τη Σύνοδο των Θεάτρων της Ευρώπης (ETC) και τη χορηγία της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Κάθε χρόνο ομάδες νέων από πέντε με εφτά ευρωπαϊκές χώρες συναντώνται στο Bad Hersfeld της Γερμανίας, για να συμμετέχουν σε εργαστήρια και να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους για θέματα ευρωπαϊκής ταυτότητας ή άλλα ζητήματα που αφορούν νέους δεκαέξι έως είκοσι ετών. Οι συμμετέχοντες στην Κύπρο επιλέγηκαν ύστερα από ανοιχτή πρόσκληση προς όλα τα παιδιά που έλαβαν μέρος στους Παγκύπριους Σχολικούς Αγώνες Θεάτρου και στα οποία στο τέλος απονεμήθηκε ο τίτλος του Πρεσβευτή των ιδεών της Συνόδου των Θεάτρων της Ευρώπης.

New Book of Plays/European Theatre Today

Kάθε χώρα μέλος του ETC επιλέγει τα τρία καλύτερα έργα που πρωτοανεβάστηκαν στην κάθε διετία. Αυτό γίνεται με επιτροπή που ορίζεται από το κάθε θέατρο-μέλος. Τα έργα από όλες τις χώρες συγκεντρώνονται σε μία κοινή έκδοση από το ETC, συνήθως δίγλωσση, ηλεκτρονική ή έντυπη, στην οποία αναφέρονται όλα τα στοιχεία για την παρουσίαση του έργου (σύνοψη, χαρακτήρες κ.ά.) μαζί με βιογραφικά και στοιχεία επικοινωνίας. Η Κύπρος συμμετείχε και στις τέσσερις εκδόσεις του προγράμματος τα έτη 2006, 2008, 2010 και 2012.


Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ETC.