Cyprus Theatre Organisation

Νέος σε έρημο νησί

Δράσεις 2019-2020

Δράσεις 2019-2020: Νέος σε έρημο νησί σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιάννη Καραούλη και της Ελένης Μολέσκη | Δεκέμβριος 2019 - Απρίλιος 2020

Με αφορμή τη ζωή και το έργο του Πολωνοεβραίου παιδαγωγού Γιάνους Κόρτσακ, ενός από τους σημαντικότερους πρωτεργάτες των δικαιωμάτων του παιδιού, ο Γιάννης Καραούλης και η Ελένη Μολέσκη αναπτύσσουν μια σειρά από δράσεις με εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό χαρακτήρα –θεατρικά εργαστήρια, σεμινάρια, παρουσιάσεις, δύο παραγωγές και μία φιλοξενία–, τοποθετώντας στο κέντρο της δημιουργικής διαδικασίας τον έφηβο, ως θεατή και συνδημιουργό.

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Ο «Άγνωστος» Δόκτορας Κόρτσακ
Υπάρχω όχι για να με αγαπούν και να με θαυμάζουν, αλλά για να αγαπώ και να πράττω
Γιάνους Κόρτσακ

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στο έργο και τη ζωή του δόκτορα Γιάνους Κόρτσακ. Θα μιλήσει η μεταφράστρια του βιβλίου του Κόρτσακ Το δικαίωμα του παιδιού στο σεβασμό, Μπεάτα Ζουλκιέβιτς, θα διαβαστούν αποσπάσματα από τα έργα του και θα γίνει προβολή της ταινίας Korczak του Πολωνού σκηνοθέτη Αντρέι Βάιντα. Το συντονισμό θα αναλάβει ο συγγραφέας και  εκπαιδευτικός Αιμίλιος Σολωμού.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Πολωνίας στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ | Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019, 19:00 | Είσοδος ελεύθερη


ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Το παράδειγμα του δόκτορα Κόρτσακ Ντέιβιντ Γκρεγκ

Τα εκπαίδευσα καλά. Για έναν τέλειο κόσμο. Πώς θα επιβιώσουν σε αυτόν εδώ;
Γιάνους Κόρτσακ

Τελευταίες μέρες στο ορφανοτροφείο του Γιάνους Κόρτσακ στο γκέτο  της Βαρσοβίας, το 1942. Ένα καινούριο μέλος, ο Άτζιο, ένα παιδί μεγαλωμένο  στους δρόμους, θα κάνει τον Κόρτσακ να αναρωτηθεί τι νόημα έχουν  όσα δίδαξε στα «παιδιά του». Ο Σκοτσέζος συγγραφέας  Ντέιβιντ Γκρεγκ εξετάζει την αξία τού να κάνει κανείς  μια υψηλή ηθική επιλογή σε έναν κόσμο όπου κάθε ανθρώπινη ιδιότητα μοιάζει να χάνεται.

Συντελεστές
Μετάφραση: Σοφία Γρηγορίου - Γιάννης Καραούλης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καραούλης
Δραματουργία: Ελένη Μολέσκη
Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Ιωάννου
Μουσική: Χριστίνα Γεωργίου
Κίνηση: Έλενα Χριστοδουλίδου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ειρήνη Ανδρέου

Παίζουν
Μικαέλλα Θεοδουλίδου, Παναγιώτης Λάρκου, Αντρέας Μακρής, Τάριελ Μπερίτζε

Παραστάσεις
Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ
▪ Για σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης από 15 Ιανουαρίου 2020, Τρίτη-Παρασκευή
▪ Για το κοινό από 19 Ιανουαρίου 2020, κάθε Κυριακή, 18:00
Εισιτήριο: €12 / €6

Ήχος από κόκκαλα που σπάνε Σουζάν Λεμπό

Η Καναδή συγγραφέας Σουζάν Λεμπό τοποθετεί τη δράση του έργου σε μια χώρα που σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο, και μας αφηγείται την απόδραση της δεκατριάχρονης Ελίκια και του οχτάχρονου Ζοζέφ από ένα στρατόπεδο για παιδιά-στρατιώτες και την πορεία τους προς το χωριό του Ζοζέφ, την ελευθερία τους και τη χαμένη παιδική τους ηλικία.

Συντελεστές
Μετάφραση: Σοφία Γρηγορίου
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καραούλης
Δραματουργία: Ελένη Μολέσκη
Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Ιωάννου
Μουσική: Χριστίνα Γεωργίου
Κίνηση: Έλενα Χριστοδουλίδου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ειρήνη Ανδρέου

Παίζουν
Μικαέλλα Θεοδουλίδου, Ελένη Μολέσκη, Τάριελ Μπερίτζε

Παραστάσεις
Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ
Από 20 Μαρτίου 2020 και κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, 20:30 και Κυριακή, 18:00
Εισιτήριο: €12 / €6

☛ Και για τις δύο παραγωγές θα υπάρχει εκπαιδευτική έκθεση με φωτογραφικό υλικό στο χώρο των Αποθηκών, καθώς και  εκπαιδευτικός οδηγός για τα σχολεία και τις ομάδες που θα παρακολουθήσουν τις παραστάσεις. Επίσης, σε συνεργασία με την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, θα διοργανωθούν συζητήσεις με αφορμή τις δύο παραγωγές.


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Για να μεταρρυθμίσουμε τον κόσμο, πρέπει να μεταρρυθμίσουμε την εκπαίδευση.
Γιάνους Κόρτσακ

►Θεατρικό εργαστήρι για εφήβους

Μια διαπολιτισμική ομάδα εφήβων θα δημιουργήσει μια δική της θεατρική παράσταση. Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του οργανισμού Hope for Children.

Διδάσκοντες
Ειρήνη Ανδρέου, Γιάννης Καραούλης, Ελένη Μολέσκη, Έλενα Χριστοδουλίδου

Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ
Από 30 Νοεμβρίου 2019 έως 14 Απριλίου 2020 και κάθε Σάββατο, 15:00-18:00
Παρουσίαση: 14 Απριλίου 2020

►Φυτώριο νέων συγγραφέων

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στοχεύει να δώσει σε εφήβους που αγαπούν το θέατρο και τη γραφή την ευκαιρία να αποτυπώσουν γραπτά τη δική τους φωνή.

Διδάσκοντες
Αντώνης Γεωργίου (συγγραφή), Ελλάδα Ευαγγέλου (δραματουργία), Ελένη Μολέσκη (δραματουργία), Αιμίλιος Χαραλαμπίδης (σκηνοθεσία)

Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ
21-22 Μαρτίου 2020, 10:00-13:00
27-28 Μαρτίου 2020, 10:00-13:00
4-5 Απριλίου 2020, 10:00-13:00

Απευθύνεται σε έφηβους από 14 έως 18 ετών.
Δωρεάν συμμετοχή


ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Εκπαιδευτικό σεμινάριο: Είμαστε όλοι πολίτες. Μια ουτοπική θεωρία», με εισηγήτρια την Τζωρτζίνα Κακουδάκη

Με αφορμή το έργο Ματίας ο Α΄ της Άλκης Ζέη, όπου μια ομάδα νεαρών και παιδιών αναλαμβάνουν να διοικήσουν την πόλη τους, το σεμινάριο θα επικεντρωθεί στις ευθύνες και τα δικαιώματα των ενηλίκων και των ανηλίκων και στη διαδικασία κατά την οποία ο κάθε άνθρωπος αρχίζει να δημιουργεί πολιτική και κοινωνική συνείδηση μέσα από την εμπειρία των άλλων. Με αυτή την υποθετική αντιστροφή, όπου επικρατεί η παιδοκρατία, θα αναζητηθούν οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις των σημερινών νέων σε μια κοινωνία «αποκλεισμού του αδύναμου» και η οπτιμιστική υπόθεση για έναν κόσμο ισότητας και δικαιοσύνης.

Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ | 7 Δεκεμβρίου 2019: 3.30 μ.μ.-7.30 μ.μ. | 8 Δεκεμβρίου 2019: 10.00 π.μ.-2.00 μ.μ.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, θεατροπαιδαγωγούς, επαγγελματίες του θεάτρου και μαθητές λυκείου και μπορεί να αξιοποιηθεί ως υλικό παράστασης.

Κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ, για ενήλικες συμμετέχοντες

*Δωρεάν συμμετοχή* για μαθητές λυκείου

Ανοιχτή παρουσίαση στο κοινό για το Λύκειο Επιδαύρου και τους σύγχρονους τρόπους διδασκαλίας του αρχαίου δράματος
Εισηγήτρια: Τζωρτζίνα Κακουδάκη

Η ομιλία θα κινηθεί γύρω από τη φιλοσοφία και τη μεθοδολογία έρευνας και υλοποίησης του Λυκείου Επιδαύρου, της εκπαιδευτικής δομής του Ελληνικού Φεστιβάλ στην Επίδαυρο, που λειτούργησε από το 2016 μέχρι το 2019 ως ένα σχολείο για νέους ηθοποιούς, με στόχο τη διερεύνηση της πρακτικής του αρχαίου δράματος στη σύγχρονη σκηνή. Το παράδειγμα του Λυκείου Επιδαύρου μπορεί να αποτελέσει μια καλή πρακτική για την ανάδειξη και τη διαχείριση των πολιτιστικών αγαθών του ελλαδικού χώρου και μια συζήτηση ανάπτυξης αντίστοιχων δράσεων με στόχο τον ελληνικό πολιτισμό.

Η συζήτηση-ομιλία απευθύνεται σε ακαδημαϊκούς, θεατρολόγους, ερευνητές και καλλιτέχνες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο αρχαίο δράμα, τη θεατρική εκπαίδευση και την πολιτιστική πολιτική.

Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ | 8 Δεκεμβρίου 2019: 7.00 μ.μ.

Συμμετοχές γίνονται δεκτές στο dramaturg@thoc.org.cy.

Για πληροφορίες/διευκρινίσεις μπορείτε να καλέσετε στο τηλ. 22 864306.

*Είσοδος ελεύθερη*

Τζωρτζίνα Κακουδάκη

H Tζωρτζίνα Κακουδάκη είναι σκηνοθέτιδα, θεατρολόγος και θεατροπαιδαγωγός. Έχει ασχοληθεί εδώ και 14 χρόνια με τη σκηνοθεσία παραστάσεων για εφήβους στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Διδάσκει Ιστορία Θεάτρου και δραματουργία στις δραματικές σχολές του Ωδείου Αθηνών και της Πράξης 7. Έχει διεξαγάγει πλήθος σεμιναρίων σε εκπαιδευτικούς για τη διδασκαλία διά μέσου του θεάτρου, κυρίως ως επιμορφώτρια του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, και έχει διδάξει συναφή με τη θεατρική αγωγή μαθήματα στα Πανεπιστήμια Πάτρας, Βόλου, Αθήνας και Ναυπλίου. Από το 2016 είναι Σύμβουλος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και Υπεύθυνη του Λυκείου Επιδαύρου - Διεθνούς σχολείου για την έρευνα του αρχαίου δράματος.

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ

Στο θέατρο αφηγούμαστε ιστορίες, τις περισσότερες φορές άλλων, αλλά μερικές φορές λέμε τις δικές μας ιστορίες. Συνήθως υπάρχει ένας σκηνοθέτης που αποφασίζει, αλλά μερικές φορές αποφασίζουμε όλοι μαζί. Συνήθως στο σχολείο κάνουμε θέατρο για να μάθουμε κάτι, αλλά μερικές φορές μαθαίνουμε απλώς ο ένας τον άλλο.

Αν είσαι νέος από 14 έως 18 ετών και σου αρέσει να δημιουργείς με μια ομάδα και να λες ιστορίες, δικές σου ή φανταστικές, με λέξεις ή και χωρίς, έλα να δουλέψουμε μαζί. Το εργαστήρι πραγματοποιείται με τη στήριξη του οργανισμού Hope for Children.

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Ελένη Μολέσκη, Γιάννης Καραούλης
Διδάσκοντες: Ειρήνη Ανδρέου, Γιάννης Καραούλης, Ελένη Μολέσκη και Έλενα Χριστοδουλίδου.

Κάθε Σάββατο, από τις 3 μ.μ. μέχρι τις 6 μ.μ. στο Θέατρο Αποθήκες

Έναρξη εργαστηρίου: 30 Νοεμβρίου 2019

Ολοκλήρωση εργαστηρίου:14 Απριλίου 2020 (ανοιχτή παρουσίαση στο κοινό)

Το σεμινάριο απευθύνεται σε νέους 14 μέχρι 18 ετών.

Δωρεάν συμμετοχή

Δηλώσεις συμμετοχής έως 23 Νοεμβρίου 2019 στο dramaturg@thoc.org.cy ή στο 22 864306.

«Αδέξια χωρίζουμε τα χρόνια σε λιγότερο ή περισσότερο ώριμα. Δεν υπάρχει το ανώριμο σήμερα, καμία ιεραρχία, κανένας μεγαλύτερος ή μικρότερος βαθμός πόνου και χαράς, ελπίδας και απογοήτευσης. Όταν παίζω ή μιλάω με ένα παιδί, σμίγουν δύο εξίσου ώριμες στιγμές της δικής μου και της δικής του ζωής».
Γιάνους Κόρτσακ, Το δικαίωμα του παιδιού στο σεβασμό