Cyprus Theatre Organisation

Θεατρικό Μουσείο Κύπρου

Η ιστορία του Θεατρικού Μουσείου

Το 1987 ο Νίκος Σ. Νικολαΐδης (1909-1989), οπτικός στο επάγγελµα και ερασιτέχνης ηθοποιός, δωρίζει το σπάνιο θεατρικό του αρχείο στον Δήµο Λεµεσού. Με αυτή του την πράξη θέτει τον θεµέλιο λίθο για τη δηµιουργία του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου.
Ο Νίκος Σ. Νικολαΐδης, από τα νεανικά του χρόνια µέχρι και τον θάνατό του, συνέλεγε συστηματικά υλικό σχετικό µε το θέατρο και τη θεατρική δραστηριότητα στην Κύπρο. Η απόφασή του να κληροδοτήσει τη σπουδαία αυτή συλλογή στον Δήµο Λεµεσού αποτέλεσε την απαρχή µιας µακροχρόνιας έρευνας και προσπάθειας που κατέβαλαν από κοινού ο Δήµος Λεµεσού και ο Θεατρικός Οργανισµός Κύπρου για την ίδρυση  θεατρικού μουσείου, διαβλέποντας την ανάγκη για διαφύλαξη της θεατρικής ιστορίας του τόπου.

Το 1989, δύο χρόνια µετά τη δωρεά Νικολαΐδη, άρχισαν οι διεργασίες για τη δηµιουργία του κατάλληλου χώρου που θα στέγαζε το Θεατρικό Μουσείο. Μετά τη γενναιόδωρη δωρεά του Πάνου Σολοµωνίδη προς τον Δήµο Λεµεσού, αγοράστηκε το λιθογραφείο Κουβά, το οποίο µετατράπηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολοµωνίδης και εγκαινιάστηκε το 2010. Σήµερα ο χώρος αυτός στεγάζει το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου, το οποίο εκτός από το θεατρικό αρχείο του Νίκου Σ. Νικολαΐδη, περιλαµβάνει το αρχείο του Γεώργιου Φιλή για τον Οργανισµό Θεατρικής Ανάπτυξης Κύπρου (ΟΘΑΚ), το φωτογραφικό αρχείο του Γιώργου Βατυλιώτη, υλικό από το αρχείο του ΘΟΚ, καθώς και υλικό από επαγγελματίες του θεάτρου και θιάσους που δώρισαν ή παραχώρησαν επί δανείω αντικείµενα από το αρχείο τους.
Έντυπο υλικό, κοστούµια, µακέτες, σκηνικά αντικείµενα, σκίτσα σκηνικών και κοστουµιών, αναπαραστάσεις σκηνικού και φωτογραφίες, αποτελούν τα εκθέµατα της µόνιµης συλλογής του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου, µέσα από τα οποία ο κάθε επισκέπτης προσκαλείται σε µια νοερή διαδροµή στη θεατρική ιστορία του τόπου.

Το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου παρουσιάζει την ιστορία της θεατρικής δραστηριότητας στην Κύπρο από την αρχαιότητα µέχρι σήµερα. Συγκεκριµένα, η ιστορική αναδροµή αρχίζει από τα αρχαία θέατρα της ελληνιστικής και ρωµαϊκής περιόδου για να φτάσει µέχρι το 2010. Μέσα από την ιστορική αυτή αναδροµή αναδεικνύονται παράλληλα οι διαφορετικές πτυχές που συνθέτουν την τέχνη του θεάτρου, καθώς και οι διαδρομές των ανθρώπων που την υπηρετούν.

Οι θεματικές ενότητες του μουσείου

Η ιστορία
Πρόκειται για µια αναδροµή στους σηµαντικούς σταθµούς της θεατρικής δραστηριότητας στην Κύπρο, µε έµφαση στις περιόδους που σηµατοδοτούν τις αλλαγές στην εξέλιξη του θεατρικού γίγνεσθαι. Ένα φυλλάδιο από επίσκεψη ελληνικού θιάσου στην Κύπρο το 1912 και ένα κοστούµι του ίδιου του Νίκου Σ. Νικολαΐδη αποτελούν µερικά από τα παλαιότερα αντικείµενα της συλλογής που εκτίθενται στην ενότητα αυτή.

Οι συντελεστές
Φωτογραφίες, µακέτες, σκίτσα, κοστούµια, αφίσες και οπτικοακουστικό υλικό αποτελούν το περιεχόµενο της συγκεκριµένης ενότητας, η οποία εστιάζει στα βασικά στάδια µιας θεατρικής παραγωγής. Μέσα από τα εκθέµατα διαφαίνεται η συνάντηση όλων εκείνων των επί μέρους τεχνών που συνθέτουν την τέχνη του θεάτρου. Η σύµπραξη δηµιουργών, δηλαδή συγγραφέων, σκηνοθετών, ηθοποιών, σκηνογράφων, ενδυµατολόγων, µουσικών, φωτιστών, χορογράφων και τεχνικών, καταλήγει στη δηµιουργία της θεατρικής παράστασης. Σκίτσα του Τηλέµαχου Κάνθου από τη δεκαετία του 1940, ένα κοστούµι του Χορού από τον Αίαντα (ΘΟΚ, 1973) και µια µακέτα από Το νερόν του Δρόπη (ΘΟΚ, 1974) είναι µερικά από τα παλαιότερα εκθέµατα.

Η παράσταση
Πρόκειται για το κεντρικό µέρος του µουσείου, στο οποίο παρουσιάζονται κοστούµια από σηµαντικές και εµβληµατικές παραστάσεις της θεατρικής πορείας του τόπου. Αξίζει να αναφερθούν, μεταξύ των εκθεμάτων της κεντρικής αυτής ενότητας, το κοστούµι της Μάνας Κουράγιο από την παράσταση του ΘΟΚ Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της (1977), καθώς και τα κοστούµια από τις Ικέτιδες του ΘΟΚ (1978).

Θεατρικό Μουσείο Κύπρου
Πάνου Σολoµωνίδη 2-8
3032 Λεμεσός
Τηλ. 25343464, φαξ: 25343464
Εmail: theatre.museum@cytanet.com.cy
http://www.cyprustheatremuseum.com

Ώρες Λειτουργίας:
Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη 9:00-13:00
Τρίτη, Παρασκευή 9:00-13:00 και 16:00-19:00
Κυριακή 10:00-14:00 (μόνο με προκράτηση)