Ευρωπαϊκό Θεατρικό Φόρουμ 2023
Οραματιζόμαστε την πορεία προς το μέλλον ήταν ο τίτλος του πρώτου δια ζώσης Ευρωπαϊκού Φόρουμ Θεάτρου, που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (11-13 Μαΐου). Με στόχο την συγκέντρωση θεατρικών φορέων από όλη την Ευρώπη σε αυτή τη σημαντική υψηλού επιπέδου εκδήλωση, κατόπιν πρόσκλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα θέατρα μέλη της Συνόδου των Θεάτρων της Ευρώπης (ETC) προσκλήθηκαν μαζί με πολλούς άλλους σημαντικούς εκπροσώπους θεατρικών φορέων για να συζητήσουν σχετικά με το μέλλον του θεάτρου στην Ευρώπη.
Ο ΘΟΚ εκπροσωπήθηκε από την Υπεύθυνη Θεατρικής Ανάπτυξης Μαρίνα Μαλένη, η οποία συμμετείχε ενεργά στις συνεδρίες και τις συζητήσεις μαζί με συναδέλφους που εκπροσωπούσαν θέατρα από όλη την Ευρώπη, αξιωματούχους της ΕΕ και υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για να μοιραστούν και να αναπτύξουν ιδέες σχετικά με τα κύρια ζητήματα που προβληματίζουν τον κόσμο του θεάτρου.
Το άρτιο και δυναμικό πρόγραμμα δικτύωσης, οι συζητήσεις και η ανταλλαγή απόψεων, ήταν επίσης μια ευκαιρία να αναδειχθούν οι κύριες ανάγκες και τα απαιτήσεις του τομέα του θεάτρου, τα οποία στη συνέχεια θα απασχολήσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι συνεδρίες κάλυψαν τα ευρύτερα θέματα της δημοκρατίας και του θεάτρου, της ψηφιοποίησης και της πράσινης βιωσιμότητας στο θέατρο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει τα επίσημα συμπεράσματα και τον οδηγό για τις εισηγήσεις για αλλαγές που προέκυψαν από την εκδήλωση, γνωστά ως "Συστάσεις του Οπόλε", τον Ιούνιο και θα συνεχίσει τον διάλογο στις "Συνομιλίες των θεάτρων της Ευρώπης" κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ της Αβινιόν.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ κατέστησαν σαφές ότι δεν τίθεται θέμα προσφοράς περισσότερων χρημάτων, αλλά συλλογής πληροφοριών προκειμένου να διαμορφωθούν πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα προωθήσουν την ανάπτυξη του θεάτρου με θετικό τρόπο για τους δημιουργούς του θεάτρου και τις κοινωνίες.
Συνέδριο ETC
Ως εκπρόσωπος του ΘΟΚ, η Λειτουργός Θεατρικής Ανάπτυξης του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου Μαρίνα Μαλένη συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση της Συνόδου των Θεάτρων της Ευρώπης (ETC) που πραγματοποιήθηκε επίσης από τις 10-14 Μαΐου 2023 στο Θέατρο JK Opole της Πολωνίας. Τα θέατρα μέλη της Συνόδου συμμετείχαν επίσης σε συμπόσιο για τις ψηφιακές πρακτικές στο θέατρο στο πλαίσιο του προγράμματος ACuTe και ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του Ψηφιακού Θεάτρου (Digital Theatre), στις διάφορες του εκφάνσεις. Πλήθος θεμάτων απασχόλησαν τους συμμετέχοντες και τα κυριότερα σημεία περιλαμβάνουν: ▪Την δημιουργία μιας νέας ομάδας θεάτρων-μελών της Συνόδου για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές αειφορίας και τη δοκιμή ενός “green certification tool” που στόχο θα έχει την «πράσινη» λειτουργία των θεάτρων. ▪Την παρουσίαση μιας νέας μελέτης της Συνόδου για το ψηφιακό θέατρο και τα μοντέλα επιχειρήσεων ▪Την εισαγωγή σε μια νέα μέθοδο "σχεδιαστικής σκέψης" για να συνδέονται μαζί, θέατρα και εμπειρογνώμονες της τεχνολογίας ▪Την ανταλλαγή απόψεων σε υψηλό επίπεδο αξιωματούχων και το διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με έναν νέο "οδηγό μελλοντικών κινήσεων" για τον τομέα του θεάτρου.
Η εαρινή διεθνής συνάντηση μελών περιέλαβε επίσης εργαστήρια, ανταλλαγή ιδεών για νέα προγράμματα της Συνόδου και συζητήσεις ανάμεσα στα μέλη. Ανάμεσα στις παρουσιάσεις και μία που επικεντρώθηκε στην πολιτιστική και ανθρωποκεντρική ηγεσία, με επικεφαλής τον Dragan Šimičević, ψυχολόγο και διευθυντή αλλαγών.
Στο συνέδριο εγκαινιάστηκε επίσης μια νέα συνεργασία μεταξύ της Συνόδου και του Οργανισμού Theatre Green Book, με την έναρξη ενός προγράμματος εφαρμοσμένης έρευνας για τη δημιουργία πρακτικής καθοδήγησης για βιώσιμη αλλαγή, απλή και εφαρμόσιμη στα θέατρα. Το "Green Book” της Συνόδου θα αποτελέσει μια νέα διαδικασία πιστοποίησης για να εξασφαλιστεί η δυναμική και να βοηθηθούν τα θέατρα να πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα.
Αρχικά, θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε μια ομάδα 9 θεάτρων της Συνόδου τα οποία θα πρέπει να διατηρήσουν ένα βασικό επίπεδο πράσινης λειτουργίας σε όλες τις παραγωγές, κτηριακές εγκαταστάσεις και δραστηριότητές τους. Αυτά τα θέατρα μετά θα λειτουργήσουν ως πρεσβευτές για την βιώσιμη αλλαγή και σε άλλα θέατρα του δικτύου.
Τρία νέα θέατρα εντάχθηκαν στο δίκτυο της Συνόδου ως πλήρη μέλη κατά τη διάρκεια του συνεδρίου: το Malmö Stadsteater (Μάλμε/Σουηδία), το Εθνικό Θέατρο Lucian Blaga (Κλουζ-Ναπόκα/Ρουμανία) και το Tiroler Landestheater (Ίνσμπρουκ/Αυστρία). Ένας πολιτιστικός φορέας εντάχθηκε επίσης ως συνεργάτης/μέλος: το PAV (Ρώμη/Ιταλία). Η Σύνοδος αποτελεί πια ένα ιδιαίτερα σημαντικό πυλώνα στο Ευρωπαϊκό πολιτιστικό γίγνεσθαι αφού αριθμεί πέραν των 60 μελών (δημόσιων θεατρικών φορέων) σε 30 χώρες.
Μέσα από τις συνεδρίες και τις ουσιαστικές συζητήσεις, αυτό το συνέδριο ενίσχυσε για άλλη μια φορά τους συμμετέχοντες ώστε να πιστέψουν στη δύναμη της καλλιτεχνικής συνεργασίας, της καινοτομίας και της ομαδικότητας. Ενίσχυσε επίσης την ετοιμότητα των φορέων να αποδεχτούν νέες προκλήσεις και να θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους μέσα από ένα φωτεινό και συμπεριληπτικό για όλους μέλλον για τον τομέα αυτό.
Το επόμενο Διεθνές Συνέδριο Θεάτρου της Συνόδου θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο της Τιμισοάρα (Ρουμανία) από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου 2023, κατά τη διάρκεια του έτους της Τιμισοάρα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Σχετικά με το ETC
Η Σύνοδος των Θεάτρων της Ευρώπης (ETC) ιδρύθηκε το 1988 και είναι το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιων θεάτρων στην Ευρώπη. Είναι ένας καλλιτεχνικός οργανισμός που προωθεί το ευρωπαϊκό θέατρο ως μια ζωτικής σημασίας πλατφόρμα διαλόγου, δημοκρατίας και αλληλεπίδρασης που ανταποκρίνεται, αντανακλά και εμπλέκεται με το ποικιλόμορφο κοινό του σήμερα και τις μεταβαλλόμενες κοινωνίες. Το πρόγραμμα της Συνόδου για επιχορηγήσεις και εκδηλώσεις μέσω της δικτύωσης, την επαγγελματική ανάπτυξη και τις καλλιτεχνικές συνεργασίες για το προσωπικό των θεάτρων σε όλη τη Ευρώπη-προάγουν το θέατρο ως την βασική ευρωπαϊκή μορφή τέχνης για τον 21ο αιώνα.
Η Σύνοδος έχει 62 μέλη από 30 χώρες και υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.