Cyprus Theatre Organisation

15.4.2024

35οι Παγκύπριοι Σχολικοί Αγώνες Θεάτρου | Βραβεύσεις και Παραστάσεις

Θεατρική Ανάπτυξη / Θέατρο και Εκπαίδευση / Θέατρο στα σχολεία

Στην Κεντρική Σκηνή Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης, στο Κτίριο ΘΟΚ, πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 10 και την Πέμπτη 11 Απριλίου οι τελετές βράβευσης για τις θεατρικές ομάδες των Γυμνασίων και Λυκείων αντίστοιχα που  διακρίθηκαν στους 35ους Παγκύπριους Σχολικούς Αγώνες Θεάτρου, τους οποίους συνδιοργανώνουν ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Οι συνδιοργανωτές, ευχαριστούν θερμά και συγχαίρουν όλα τα σχολεία που έλαβαν μέρος στους φετινούς Αγώνες, αναγνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι η εμπλοκή μαθητών και εκπαιδευτικών στη διαδικασία ανεβάσματος μιας θεατρικής παράστασης. Μαθητές και εκπαιδευτικοί δούλεψαν με μεράκι, φιλότιμο, πειθαρχία, ομαδικότητα και το αποτέλεσμα των παραστάσεων πρόσφερε μοναδικές στιγμές περηφάνειας σε γονείς, φίλους και οικείους τους.

Εκ μέρους της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ Αθηνάς Μιχαηλίδου, τον χαιρετισμό της διάβασε ο Σπύρος Αντωνέλλος Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης-Προϊστάμενος Πολιτισμού και Αθλητισμού Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, και ανέφερε: «[…] Το κέρδος από την ενασχόληση γενικά με το θέατρο για τη νέα γενιά είναι αδιαμφισβήτητα πολυσήμαντο. Το αρχαίο δράμα αποτελεί μια ευκαιρία να μελετηθεί σε βάθος ένα τέτοιο υψηλό κείμενο, να γνωρίσουμε τους καθολικούς και πανανθρώπινους νόμους της σκέψης, του αισθήματος και της ενέργειας των ηρώων. Η Εκάβη, η Μήδεια, ο Οιδίποδας, οι ήρωες του Πλούτου, των Νεφελών ή των Ορνίθων ζουν και σήμερα ανάμεσά μας για να μας δείξουν ότι τα παθήματα του ανθρώπου ανέκαθεν είναι ακριβώς τα ίδια.

Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν πως το Θέατρο είναι το ευρύ πεδίο που οδηγεί στη γνώση, τον παραδειγματισμό, είναι η μίμηση της ζωής που περνάει από τα μάτια των θεατών μέσα σε δυο ώρες, διδάσκοντάς τους αυτό που τόνιζε πάντοτε ο Αριστοτέλης: το δράμα, ως την τελειότερη μορφή ποίησης, που  προβάλλει την ηθική και την αισθητική αναγκαιότητα του ανθρώπου, έτσι όπως αυτές μορφοποιούνται στον απόλυτο βαθμό τους.[…]».

Εκ μέρους του ΘΟΚ στην τελετή της 10ης Απριλίου χαιρέτισε το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Ελλάδα Ευαγγέλου, η οποία ανέφερε: «[…] Η ουσία της ενασχόλησης με το θέατρο στα πλαίσια της εκπαίδευσης είναι η ομαδικότητα στην δημιουργία. Η συνειδητοποίηση ότι τα πράγματα γίνονται καλύτερα όταν δουλεύουμε μαζί, παρά μόνοι μας. Ότι η συνεργασία και η ανταλλαγή απόψεων για ένα θέμα, για ένα θεατρικό έργο ή χαρακτήρα, μας κάνει πιο πλούσιους και επεκτείνει την κατανόηση μας του κόσμου. Σας παροτρύνω, μαθητές/τριες και φίλοι/ες εκπαιδευτικοί, να δώσετε το χρόνο για αυτές της διαδικασίες που πραγματικά αξίζουν, αφού οικοδομούν μελλοντικούς πολίτες με πιο συνολική άποψη για τον κόσμο του, και ξέρουν τον τρόπο να αλλάξουν αυτά που δεν τους αρέσουν: μαζί![…]».

Στην τελετή της 11ης Απριλίου, εκ μέρους του ΘΟΚ χαιρέτισε η Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Ανθή Αντωνιάδου αναφέροντας, μεταξύ άλλων: «[…] Θέλω να απευθύνω ένα ευχαριστώ από καρδιάς αρχικά στους εκπαιδευτικούς, τους εμψυχωτές που πιστεύετε στην εκπαιδευτική αξία της θεατρικής τέχνης. Τολμήσατε να ακουμπήσετε τη ρίζα της θεατρικής μας παράδοσης και καθοδηγήσατε τους μαθητές σας να γίνουν κοινωνοί σε αυτό το ιδιαίτερα ξεχωριστό και απαιτητικό είδος θεάτρου, που είναι το αρχαίο δράμα.

Έπειτα, αξίζει ένα μεγάλο μπράβο και στους μαθητές μας. Είχατε να αντιμετωπίσετε τις ιδιαίτερες προκλήσεις αυτού του είδους που απαιτεί ερμηνευτικές, σωματικές και φωνητικές ικανότητες. Δουλέψατε με πάθος και συγκέντρωση και μέσα από την σκηνοθεσία των καθηγητών, μας χαρίσατε ένα αρμονικό και αξιόλογο αποτέλεσμα.[…] Αγαπητοί μαθητές, είστε νεαροί αλλά καθόλου «μικροί», αντίθετα, αντιμετωπίσατε το αρχαίο δράμα με ιδιαίτερη ωριμότητα και εκφράσατε με το δικό σας τρόπο τις ιδέες και τις αξίες αυτών των κειμένων, που τόσο πολύ χρειαζόμαστε στο σημερινό μας κόσμο. Το θέατρο είναι ένας φίλος που δε θα σας εγκαταλείψει ποτέ! Ο πολιτισμός, που περιλαμβάνει και το θέατρο είναι η ανώτατη μορφή παιδείας.[…]».

Επίσης, στην τελετή της 11ης Απριλίου βραβεύθηκε ο Σταύρος Αντωνόπουλος (εικαστικός καλλιτέχνης, σκηνογράφος-ενδυματολόγος) για την πολύτιμη και πολυσχιδή προσφορά του στον σχολικό πολιτισμό και ιδιαίτερα στο Αρχαίο Δράμα, συνεχίζοντας έτσι το θεσμό της βράβευσης σε εκπαιδευτικό που γίνεται κάθε χρόνο. Η αφίσα των φετινών Σχολικών Αγώνων φιλοτεχνήθηκε με βάση έργο που παραχώρησε ο ίδιος για το σκοπό αυτό. Στο χαιρετισμό του ανέφερε: «[…] η ενασχόληση με το συγκεκριμένο είδος θεάτρου είναι αδιαμφισβήτητα μία υπέρβαση, είναι το είδος εκείνο της θεατρικής πράξης που υπερισχύει όλων των υπολοίπων, είδος θεάτρου με ηθικό υπόβαθρο και ουσιαστικό βάθος, σε αντίθεση με την πραγματικότητα της ζωής μας και όπου μέσα από το οποίο, οι εμπλεκόμενοι μαθητές και μαθήτριες, γίνονται κοινωνοί των ιδεών της Δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ισοτιμίας και έρχονται αντιμέτωποι με τα μεγάλα ανθρωπολογικά θέματα του πολέμου, της ειρήνης, της δικαιοσύνης, της φιλοπατρίας και όπου, προπάντων, μέσα από τις ιδέες της ύβρεως, του ελέους, της θεϊκής τιμωρίας θα δουν μπροστά τους και την ιδέα της κάθαρσης και το θρίαμβο της δικαιοσύνης, ιδέες και αυτές, λίγο-πολύ ξένες στην καθημερινότητά μας.[…]».

Επιστέγασμα των δύο τελετών στις 10 & 11 Απριλίου η παρουσίαση των μαθητικών θεατρικών παραστάσεων Εκάβη του Ευριπίδη από το Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου Πάφου (αφιερωμένη στα γυμνάσια) και Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή από το Παγκύπριον Γυμνάσιον (αφιερωμένη στα Λύκεια), αντίστοιχα. Οι συνδιοργανωτές αποφάσισαν φέτος όπως δοθεί η ευκαιρία σε δύο σχολεία που κέρδισαν το πρώτο βραβείο να παρουσιάσουν τις παραστάσεις τους από το τιμητικό βήμα της σκηνής του ΘΟΚ, έτσι τα δύο αυτά σχολεία επιλέγηκαν με κλήρωση.

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου παραχωρεί και φέτος την Κάρτα Θεατρόφιλου, σε κάθε συμμετέχοντα έφηβο στους αγώνες και σε δύο καθηγητές ανά σχολείο, με την οποία μπορούν να παρακολουθούν δωρεάν τις παραγωγές του ΘΟΚ για ένα ολόκληρο χρόνο. Παράλληλα, το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου παραχωρεί δωρεάν είσοδο στους κατόχους της κάρτας θεατρόφιλου για ένα χρόνο.